понеделник, 17 март 2014 г.

1291. БОЙКО БОРИСОВ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА Д.ШУМНАЛИЕВ



АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСИЕВ КАЗА:
"А сутрините тук са тихи..."
Тихи ли? До всички миши дупки стига ехото.
Една оценка на словото на Бойко Борисов, направена от майстора на българското слово Димитър Шумналиев.

Понеже е ранобуден, хвърля бомбата сутрин и Стогодишната я обезврежда до обяд. Да си ранобуден е предимство.
Бойко Борисов е автор на незабравими разпри. Преобръща сценарии, не чува въпроси, взривява статуквото и предизвиква главоболие у продуцентите.

http://m.trud.bg/Article.aspx?Id=3688380

А СУТРИНИТЕ ТУК СА ТИХИ
Димитър Шумналиев
17.03.2014 11:11

Сутрешните телевизионни блокове са от една яйцеклетка. Двама водещи, малко новини, малко събеседник, малко включвания от близки или далечни точки, щипка коментар и хайде, манджата готова. Взаимно си окрадоха формата и рейтингът разчита на чара на водещите или на бързата журналистическа реакция.
Както се чува и вижда, няма шанс някой шеф да разбие схемата. Вероятно продуцентите не съзнават, че при толкоз еднообразни сутрешни конструкции, шансът е тъкмо в различното. В корекцията на омръзналата схема.
На всичко отгоре
ЛИПСВА
БОЙКО
БОРИСОВ.
Ако рано-рано се навие на телефонен разговор, окей. Водещите доволни, редакторите още повече. Да ти се навие на участие Бойко Борисов, е все едно да ти се навие късметът. Единствен той при цялата камарила от гостуващи успява да разиграе модела, да надмогне догмата, да нашари езиковата среда. Майсторът на каламбура вдига рейтинга на всеки сутрешен блок. Без него сутрините станаха тихи.
Откъде и как идва неповторимата изказност. От битието, от обкръжението, от стадиона, от махалата... От пожарникарската терминология, ако щете. Той е саморасъл. Той е непосредствен тъкач на думите, защото е непосредствен непукист.
Понеже е ранобуден, хвърля бомбата сутрин и Стогодишната я обезврежда до обяд. Да си ранобуден е предимство, винаги крачка отпред. Нещо като по-висока лихва от депозита.
Бойко Борисов е като Слави, но в по-широко студио. Неповторим, неподражаем. Когато водещият се бори с грипа, се явяват негови заместници. Ерзаци. Някои говорят и на диалект, мамка му! А Бойко Борисов и грип не го лови. Ще се контузи на терена, толкоз.
Как постигна неповторимия си телевизионен чар?
Колкото да не им се вярва на конкурентите, тръгна от езиковото си наследство. Преодоля шопските уловки. Председателят на Народното събрание ме-ка. Пишеме, говориме. Бойко Борисов се научи да не ме-ка. Пребори софийската изказна практика да заменя Я с Е. Днес говори по-правилно от цяла свита депутати, както и по-книжовно от един от председателите на комисия в парламента, който обяви, че притежава 200 вратовръзки, но не иска да даде 200 лв. за уроци по правоговор.
Взривателят на сутрешните блокове притежава и характерен глас, дар божи, който ведно с каризмата може да затули и най-малкото шушукане в препълнената зала "Армеец". Тъй като не е изучавал риторика, се е научил на говорим език. Укротява опонента и често му къса нервите, защото публично как да му скъса нещо друго.
Човек може да е добър актьор, но слаб режисьор. Знаменит футболист и неуспешен треньор. Любителят на сутрешните блокове знае как да води мача, кога да подаде, къде да забие. Кога да се прави на конкретен и кога да разпъне генералния план.
Затова в негово присъствие водещите изживяват подем, у тях се надига повече гражданска позиция и са по-готови на обществени скандали. Така да се каже, гостът окрилява домакините.
Има хора, умни и дълбоки, дори с чувство за хумор, които по десетки причини не могат да разказват вицове. Борисов е цар на каламбура. Градският фолклор го зарежда както държавата зарежда партиите. Безотказно. Невронауката доказа: мозъкът се храни от собствените си неврони, от изненадата, от нова ситуация или езиково предизвикателство.

Каламбурът храни каламбура

както невроните хранят невроните. Нашият телевизионен герой не се притеснява от нова ситуация, отвръща на удара и асимилира обратното кроше. Понякога странно, нелогично, с голям аз, но в повечето случаи ефектно. И в опозиция изглежда красноречив.
Още един щрих към портрета на любимия гост в студиото - Бойко Борисов не се бои от СЕМ, тъкмо обратното - СЕМ се бои от Бойко Борисов. Затова има още една свобода.
Може да ги плещи, каквито си ги иска, а водещите знаят, че щом той говори, СЕМ мълчи.
Не са за завиждане телевизионните колеги със силно свития обем на събеседниците си. При толкоз клишета и съобразяване с нормата, при толкоз партиен слугинаж гостите не могат да запалят благородната искра на спора, на полезния за аудиторията - във всякакъв смисъл - скандал. Освен на всичко друго, Бойко Борисов е автор на незабравими разпри. Преобръща сценарии, не чува въпроси, взривява статуквото и предизвиква главоболие у продуцентите. Все пак и СЕМ, поради възрастта си, става рано.

Читател звънна в редакцията: "Аз съм колекционер. Разполагам със запис на Бойко Борисов с мене. Трябва ли след петдесет години да го декларирам в Министерството на културата?" Пази, пази, брат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар