понеделник, 30 декември 2013 г.

1209. ДОМАШНИ МЕДЕНКИ "Мари Хигелс"



ИЗЧИСЛЕНИЯ НА ЕНЕРГИЯТА ИМ:

ДОМАШНИ/82/ МЕДЕНКИ/64/ = СВЕТЛИНА/82/ + ЧУДО/64/

МЕДЕНКИ= 64= ЖИВАТА ВОДА = ЧУДО = ОБИЧАМ=цар Давид /баща на Соломон/
ДОМАШНИ МЕДЕНКИ= 146= СВЕТЛИНА +ЖИВАТА ВОДА
146= САВСКАТА ЦАРИЦА /жената на Соломон/
----

ПРОДУКТИ ЗА ДОМАШНИ МЕДЕНКИ:
1.Брашно "Лимец" - около 1/2 кг.
2.Сироп от карамел - доста концентриран
/предварително карамелизирате 1ч.захар и разреждате до сироп/
3.Малка чашка олио + 1 малка лъж. зехтин
4.Малка чашка дом. прясно мляко/сварено/
5.Мед - 10 лъжици /да бъде течен/
6.Малка лъжичка сода бикарбонат, плюс 2-3 капки оцет
7. Две щипки бакпулвер
8.Едно яйце /домашно - ако имате/
9.Щипка карамфил на прах, щипка индийско орехче
10. Канела - 1/2 пакетче
11. За външното оформяне на украсата се използват ситно смляни ядки.
Аз използвах 4 вида: сурови фъстъци от моя роден край, и още ядки, купени от магазина, но няколко часа съм ги държала във вода, за да им се махнат отровите, после 1 ден съхнат, после ги смилам 4-те вида и ги държа в буркан в хладилника. Това са бадеми, лешници и орехи, плюс фъстъците.
12. ФОРМИЧКИ ЗА СЛАДКИ.
-----
В голям съд към чашата със студено прясно мляко 

добавям смесения с 1 лъж. брашно бакпулвер, 
плюс содата, 
плюс 2-3 капки оцет.
Разбърква се добре.

Прибавям в същия съд всичко останало/ но без брашното/:
мед
олио+зехтин
яйце
канела
индийско орехче

карамфил
Бъркам с телената бъркалка до хомогенна кафеникава течна каша.
После се добавя към брашното, което е в тавичка за месене и има в средата кладенче. Омесва се съвсем меко мазно тесто, но да не залепва. 

Правят се 2-3 топки. Всяка от тези топки се разточва на кора до 1/2 см.
Меденките се оформят с формички за сладки и се подреждат в тавичка за печене. 

Фурната предварително е загрята. Пекат се много бързо - така че внимавайте. Щом станат кафеникави, се свалят и както са горещи,  една по една  се хвърлят в съд с карамелен сироп, обръщат се веднага и бързо се вадят.
Подреждате ги в голяма фруктиера.
Когато печенето е привършило, всяка меденка се намазва от горната страна с предварително разтопено масло и се поръсва със смляните ядки.
ДА ВИ Е СЛАДКО. 

В момента стаята ухае на канела и печени меденки - вълшебен аромат!
----

Внимавайте с яденето на много меденки наведнъж - пада кръвното, заради КАНЕЛАТА - така се случи с мен днес /19.08.2014/, но с 2 часа сън се възстанових. Опасно е ако преядедете със сладкишите и излезете навън по работа.
-----

ИСТОРИЯТА НА МЕДЕНКИТЕ Е ХИЛЯДОЛЕТНА.
Някога са се венчавали като са си правили подаръци от огромни меденки, колкото човешки ръст. Защото има поверие, че тези сладкиши ни пазят от зли сили.
-----

Няма коментари:

Публикуване на коментар