петък, 27 ноември 2009 г.

85. /проза/ ПРИ МАРГИ ХРАНОВА- ТЕКСТЪТ И СИЛАТА НА ПЕСЕНТА



ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА МАРГАРИТА ХРАНОВА

Интервю: Мари Хигелс.


- КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА ТЕКСТА ПРИ ОФОРМЯНЕТО НА ЕДНА ПЕСЕН?
- Една хубава мелодия, ако не е облечена в красив текст, нищо няма да се получи. Двете неща трябва да са в дълбока хармония, от която веднага да се вижда, че те са едно неразривно цяло. Представи си, че имаме чудесна мелодия, но тя се изпълнява с некачествен текст. Тогава тази песен просто няма да предизвика наслада. За да бъде тя художествено издържана, за да буди дълбоки чувства на наслада в публиката, текстът задължително трябва да носи някакво послание - дали то ще бъде по-семпло, или по-философско, това няма значение. От него се иска силно да въздейства на въображението и на емоциите. За мен текстът е нещо много важно. Ако не е достатъчно качествен, винаги се старая той да бъде променен, докато се изкачи до нивото на музиката, ако то е по високо. Целта е между тях да се получи сливане и хармония.

-КОГА ЧУВСТВОТО, КОЕТО ВНУШАВА ЕДИН ТЕКСТ ТИ ИМПОНИРА ПОВЕЧЕ - АКО БЛИКА СПОНТАННО И НЕУДЪРЖИМО, ИЛИ АКО Е ПРОДИКТУВАНО ОТ ПО-СПОКОЕН ТОН, ДОШЪЛ ОТ РАЗУМА?
-Знаеш ли, то може да бъде и така, и така. Понякога взривният текст разкрива една силна емоционална изповед на поета. Точно тогава се получава невероятен ефект, което е за предпочитане пред спокойно обмисления и нагласен текст. Да, така е. Забелязала съм, че спонтанно написаните текстове най-често стават по-магнетични. Но всичко е въпрос на лично усещане.

- КАТО СЕ ВГЛЕДАШ В ДЪЛГОГОДИШНИЯ СИ РЕПЕРТОАР, НА КОЯ ТВОЯ ПЕСЕН ТЕКСТОВОТО СЪДЪРЖАНИЕ ТЕ Е ВПЕЧАТЛИЛО НАЙ-СИЛНО?
- Това се получи при песента ми "Устрем". Не само стиховете там са с вълшебно въздействие. Съвършената музика на Найден Андреев така ги допълва, че двете заедно образуват нещо изумително, което те пренася в друго измерение. Текстът на Петя Йорданова, която за съжаление рано си отиде от нас, е много женски и дълбоко преживян. Невероятно силно ме е впечатлил. Това е един от най-силните текстове, които съм срещала. Доколкото знам, първо Найден е написал музиката, а после Петя е добавила стиховете. И ми предложиха, аз да изпълня песента. Слушай - ще ти изпея малко от нея:

Не ме покривай с покрив у дома си.
Не ме зазиждай в четири стени.
Защото има мъдрост стара,
че песента във клетка не звъни.
Дори да бъде в клетка позлатена,
свободна само над света лети...

Не ме кори за нощите ми будни,
че тясно ми е в мекото легло,
че сън когато в клепките ми легне,
аз литвам с мое мъничко крило...

- ПОНЯКОГА ПРАВИЛА ЛИ СИ КОРЕКЦИИ НА ТЕКСТ, КОЙТО КАНДИДАТСТВА ДА ВЛЕЗЕ В ТВОЯ РЕПЕРТОАР?
- Да. Зависи какво ми се предлага. Разбира се, не става дума за генерални поправки, а обикновено заменям някои думи с по-подходящи. Това се случва, ако фразата е прекалено помпозна, или ако някои места се произнасят трудно при пеене. Целта е, текстът да се чува ясно. Колкото до смисловото съдържание, ако песента е ритмична, с дискотечно звучене, не е необходимо стиховете да са задълбочени и философски. Такава поезия върви за бавни и разгънати мелодии, където чувството е дълбоко, както при баладите.

- МАРГИ, РАЗКАЖИ НЕЩО ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ ТЕКСТОПИСЦИ, С КОИТО СИ РАБОТИЛА. КОИ СА ТЕ?
- Един от големите майстори, който е музикант и пише текстове върху готова музика, това е МИШО БЕЛЧЕВ. Друг, с когото сме правили добри неща, е САШО ПЕТРОВ -изключително добър текстописец. Не говоря за обикновена поезия, а за много смислени и подходящи за изпяване стихове, които са съобразени с изискванията на мелодията. И с НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ преди години сме работили заедно с добър ефект. Неговите текстове също са на високо ниво.
Обикновената поезия рядко пъти е удобна за изпяване. Най-често се налага тя да се дообработва, а това не е проста работа. Текстописецът трябва да е с музикална памет, да има чувство за ритмика, да притежава усет за хармония между поезия и мелодия. Значи неговата работа трябва хем да е подчинена на правилата за писане на стихове, хем да слее мелодиката на текста със композиторската музикална фраза, хем думите да са удобни за изпяване, според изискванията на певческото изкуство - ето колко много условия са налице. Дават ти се някакви параметри, определени от законите за музициране и ти си длъжен да се вкараш в тях. А с това не всеки може да се справи. Убедена съм, че по-трудно се създава текст за песен, отколкото нормална поезия, за която не са необходими допълнителни творчески умения.

- МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ В МОМЕНТА НАШАТА ПОП -МУЗИКА ИМА НАЛЕЖАЩА НУЖДА ОТ ПО-ТЕСНИ КОНТАКТИ МЕЖДУ ПОЕТИ И КОМПОЗИТОРИ?
- Ами, какво да ти кажа... От една страна начинаещите творци на стихове и музика може би имат нужда от срещи. Докато утвърдените вече имат изградени контакти. А някои от съвсем младите певци, участващи в поп-групи, сами си пишат песните, макар че, нека си го кажем - не са чак толкова издържани като качество. Повечето от текстовете им определено не могат да те разчувстват, а обикновено мелодичната им линия е доста странна, дори липсва. А колкото до другите млади музиканти, които по-сериозно гледат на своя труд, ще бъде добре да им се предложи избор на текстове по някакъв начин.

- МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ СТИХОВЕ, НАПИСАНИ С МНОГО ЧУВСТВО И С ПРОФЕСИОНАЛНИ КАЧЕСТВА БИХА ПОВИШИЛИ НИВОТО НА НАЦИОНАЛНАТА НИ КУЛТУРА?
- Разбира се. Ето, например, ако младите хора днес имат нужда да четат истински вълнуваща, необикновено силна поезия, това говори, че са одухотворени, че не се интересуват само от материалното, а искат духовна храна. Това означава, че мисленето
вече е прекрачило границата на елементарните теми, че се е изкачило при духовните измерения, което би обогатило националната ни култура. Ако се създаде един вестник за публикуване на много поетични творби, това ще позволява на творческите личности да виждат себе си като в огледало. Така ще преценяват до какво ниво са израснали техните критерии за добро и лошо, за красиво и грозно, за талантливо и бездарно, за материално и духовно. Подобна трибуна за поети ще ги стимулира да са самокритични в своята работа, да вървят уверено напред, да растат, да създават красота. А има ли нещо по-ценно за една национална култура от това - всички ние да започнем да осмисляме живота си, пречупен през призмата на духовното съвършенство, през призмата на таланта, който непрекъснато се развива, за да дава на хората своя огнен заряд, любов и красота.
------------------------------------------------------------------------------------------

ПОЕЗИЯТА - ГОРДА И НЕУЯЗВИМА, ВИНАГИ ВЯРНА НА СЕБЕ СИ!

Диамантеният фундамент на всяка национална култура, това е ПОЕЗИЯТА - извираща от дълбоките води на човешките добродетели, изваяна, изстрадана, страстна и възвишена в мотивацията си, пробуждаща духовни красоти чрез своята искреност и стремеж към хармония.
Преизпълнена с любовни копнежи, с вяра в доброто, отричаща разрушителните сили в живота, ПОЕЗИЯТА е непоклатима на своя трон - горда и неуязвима, свободомислеща и вдъхновена, овладяла до прецизност длетото на професионализма. Изтънчената й природа, често пъти прелива от драматизъм и достига до необозрими висоти в словесния си изказ и в размаха на своята емоционална природа.
Целта на планетарното зло през всички времена винаги е била една - да бъдат стъпквани, унижавани и унищожавани най-добрите поети. Защото тяхното творчество излъчва истини, излъчва магически мантри, излъчва необикновена мощ, която, давайки духовно зрение на незрящите, удря мрака и неговите лумпени - властващите бездария.
Вечните врагове на ПОЕЗИЯТА никога няма да проумеят, защо тя е неуязвима, защо е всесилна в битките си с тяхното мракобесие. Прекалено елементарно са устроени, за да доловят хипнотичното й въздействие върху личността. Не биха могли да си представят, че нейната сила се корени в божествените й гени, които не позволяват светлината й да бъде победена. Онези, които сеят омраза, не биха могли да знаят, че ПОЕЗИЯТА е любов. А любовта е вечна!

2001г.

1 коментар:

  1. Искам да използвам тази възможност, за да оценя д-р Екпен за добрата работа, която той прави по света, много от вас трябва да са преди него и какво прави. Причината, поради която аз го оценявам на този сайт, е, че може би някой там е изправен пред същото предизвикателство и той / тя не знае какво да направи след това, за да реши проблема, д-р Екпен е чудесно заклинание и приятелски ако имате проблем с брака си, можете да се свържете с него по правилния начин и той ще бъде облечен да ви помогне. Свържете се с него сега по електронната поща на ekpentemple@gmail.com или на Whatsaap +2347050270218.

    ОтговорИзтриване